Nie znam osoby, która nie lubiłabym
rozsmarować na kromce świeżego chleba słodkiego, czekoladowego kremu. Nutella
oczywiście jest tu pierwszą rzeczą, która przychodzi mi na myśl. Ta radość
kiedy w domu pojawiał się znajomy słoik i można było cichcem wyjadać ją palcem
prosto z opakowania.
SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION
No cóż. Te czasy minęły i wracać do
dawnych nawyków nie mam zamiaru. Moje sumienie nie pozwala mi tak bezmyślnie
zajadać się czymś
co jest mieszanką cukru i oleju z niewielką, bo jedynie 13%
zawartością orzechów. Serio, czytajcie etykiety, bo to co starają się nam
wcisnąć przerasta ludzkie pojęcie. O obłudnych reklamach nie wspomnę.
Skład Nutelli: cukier, olej roślinny, orzechy laskowe (13%), odtłuszczona kakao (7,4%), odtłuszczone mleko w proszku (5%), laktoza, serwatka w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, aromat
Skład Nutelli: cukier, olej roślinny, orzechy laskowe (13%), odtłuszczona kakao (7,4%), odtłuszczone mleko w proszku (5%), laktoza, serwatka w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, aromat
No dobrze, ale w życiu przecież nie
chodzi oto by sobie wszystkiego wiecznie odmawiać. Wychodząc z takiego
założenia zawsze staram się znaleźć zdrowszy zamiennik produktu, który lubię --> masło orzechowe
I tutaj przyszedł czas na domowy krem czekoladowy BEZ DODATKU ŻADNEJ SUBSTANCJI SŁODZĄCEJ. Wolę nie nazywać go „Fake Nutella”, bo smakiem zdecydowanie się różnią (powiedziałabym raczej, że przypomina on trochę klasyczne Ferrero Rocher), jednak obiecuję, że się w nim zakochacie.
Zainteresowani?
I tutaj przyszedł czas na domowy krem czekoladowy BEZ DODATKU ŻADNEJ SUBSTANCJI SŁODZĄCEJ. Wolę nie nazywać go „Fake Nutella”, bo smakiem zdecydowanie się różnią (powiedziałabym raczej, że przypomina on trochę klasyczne Ferrero Rocher), jednak obiecuję, że się w nim zakochacie.
Zainteresowani?
Skład:
2 szklanki orzechów laskowych
2 szklanki orzechów laskowych
1/4 szklanki kakao
1/4 szklanki pasty z daktyli*
1/2 szklanki mleka dowolnego rodzaju (zwykłe, sojowe, migdałowe etc.)
szczypta
soli
Orzechy
wsypać na rozgrzaną patelnię i prażyć na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Czekamy do momentu aż ich brązowa skórka popęka i będzie można ją łatwo zdjąć
pocierając w palcach. Następnie umieszczamy je w robocie kuchennym i blendujemy
do chwili aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy do orzechów resztę składników i
ponownie blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.
*Żeby otrzymać pastę z daktyli wystarczy wrzucić je do robota i mielić aż do otrzymania gładkiej masy. Kilka godzin wcześniej można umieścić owoce w szklance z wodą co uczyni je bardziej miękkimi.
*Żeby otrzymać pastę z daktyli wystarczy wrzucić je do robota i mielić aż do otrzymania gładkiej masy. Kilka godzin wcześniej można umieścić owoce w szklance z wodą co uczyni je bardziej miękkimi.
Tak przygotowany krem przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce.
***
Probably you wouldn’t find a
person who don’t like to spread sweet, chocolate cream over freshly baked
bread. Of course Nutella is the first thing that comes to my mind. I remember
this pure, childish happiness when my mom brought that well recognized jar to home
and I was able to sneak into the kitchen and eat it straight form the jar.
Well… Those days have gone
and I don’t want to return to that habit. I really don’t take pleasure in
filling my stomach with something that is a mix of sugar and oil.
Nevertheless, it doesn’t
mean that if you want to stay healthy you have to avoid all chocolate spread
your entire life. I always try to remake those guilty pleasures into healthy
food swaps that I can enjoy eating without remorse. Like this awesome homemade peanut butter.
And here comes the good time
to introduce you my new discovery, SUGAR – FREE CHOCOLATE SPREAD. I avoid
calling it „Fake Nutella” because the taste is totally different (I would
rather say that it is similar to classic Ferrero Rocher), but I promise that you
will fall in love with it.
Ingredients:
2 cups raw hazelnuts
2 cups raw hazelnuts
1/4 cup cocoa powder
1/2 cup milk (use any kind you want: normal, soy,
almond etc.)
1/4 cup date paste*
pinch of salt
Put nuts on a heated frying
pan and bake on a small fire until their brown skins begin to crack. Using
fingers remove skins from hazelnuts and put them into food processor. Blend
until you get a smooth butter. Next add remaining ingredients and blend until
you get creamy enough spread.
* In order to get date paste
you just have to place them in food processor and blend until you get smooth
paste. I would advise to put them into a cup with water for a few hours to make
them softer.
Transfer your spread into a
jar and keep in the fridge.
Widziałam nutellę robioną właśnie z orzechów laskowych, z tym że w tamtej był cukier. Ta wersja zdecydowanie bardziej do mnie przemawia. Myślisz, że wyszłaby z orzechami włoskimi? Mają swój charakterystyczny smak, ale akurat nie mam laskowych, a włoskich Ci u mnie pod dostatkiem ;)
OdpowiedzUsuńPs. Cudowne zdjęcia!!! :)
Z Twoich rąk to pewnie i "Nutella" z sałaty byłaby pyszna :D
UsuńPróbuj, a ja mogę być degustatorem ^^
Bardzo fajny przepis, muszę spróbować :) A zdjęcia faktycznie piękne, aż miło tu do Was zaglądać :-*
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :) Staram się jak mogę, choć mój sprzęt zostawia dużo do życzenia. Ale już szykuj kolejną porcję smakowitych i zdrowych przepisów.
UsuńBardzo fajna propozycja! Wypróbuję!
OdpowiedzUsuń