sobota, 29 marca 2014

Vegan Cookies with Peanut Butter

Patrząc po sklepowych półkach trudno oprzeć się wrażeniu, że wszystkie te kolorowe przysmaki to prawdziwe bomby kaloryczne. Nie mówię, że nie są pyszne, bo i owszem, są, ale cukier, syrop glukozowo – fruktozowy i biała mąka to zazwyczaj pierwsze co znajdziemy na liście składników. 

Jednak żeby całe życie odmawiać sobie ciasteczka do kawy trzeba mieć nerwy ze stali. Zabawa tylko dla odważnych, która mnie raczej nie interesuje.
Dlatego oczywiście pogrzebałam trochę wśród moich przepisów i koniec końców upiekłam takie oto cuda, które ani cukru ani mąki nie potrzebują, a już po pierwszym gryzie wasze podniebienie będzie wołało o jeszcze. Znakomite źródło energii bogate w składniki odżywcze. Słodyczy dodają im daktyle oraz banan a masło orzechowe idealnie dopełnia smaku. Miód w gębie, choć miodu wcale tam nie ma.

Przechodząc do rzeczy...





Wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym:

Składniki:
szklanka daktyli
dojrzały banan
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
3/4 szklanki mieszanki mielonych migdałów, orzechów laskowych i ziemnych
2 łyżki masła orzechowego (PRZEPIS TUTAJ)
3 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka siemienia lnianego
rodzynki
pokrojona gorzka czekolada

Instrukcje: 
1. Daktyle miksujemy w blenderze.
2. Dodajemy banana i masło orzechowe. Miksujemy.
3. Dodajemy płatki i zmielone orzechy.  Miksujemy dalej.
4. Tak powstałą masę przekładamy do miski i mieszamy ze słonecznikiem oraz siemieniem lnianym.
5. Nabieramy masę łyżką i lepimy ciastka, które układamy na papierze do pieczenia. Do środka można włożyć rodzynki lub inne bakalie.
6. Na wierzch układamy czekoladę.
7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 15 – 18 minut aż ładnie zbrązowieją.
8. Zostawić do wystygnięcia.

*Daktyle przed zmiksowaniem dobrze namoczyć w wodzie na ok 30minut.
*Nie układajcie rodzynek na wierzchu ponieważ się przypalą. Najlepiej zalepić je w środku ciastka.
*Mieszankę orzechów przygotowujemy w robocie kuchennym z bakali uprzednio podprażonych lekko na patelni. 


Uważajcie bo zdecydowanie za szybko znikają.;)

***
Vegan Cookies with nuts, peanut butter and banana.

Ingredients:
1 cup dates
1 ripe banana
3/4 cup nut meal (raw almonds, hazelnuts, peanuts)
3/4 cup rolled oats
2 Tbsp peanut butter (RECIPE)
3 Tbsp sunflower seed
1 Tbsp flax seed
raisins
dark chocolate

Instructions: 
1. Puls dates in a food processor.
2. Add banana and peanut butter. Blend.
3. Add oats and nut meal. Blend again.
4. Put dough into a bowl. Add remaining seeds and stir.
5. Scoop out 1 Tbsp amounts of dough and form into cookies. Place them on the baking sheet. You can put raisins inside of each cookie. 
6. Place chocolate on each cookie.
7. Bake for 15-18 minutes until gold brown. The temperature should be 180°C.
8. Let them cool for a few minutes.

* It is good to put dates into the water 30 minute before blending.
* To prepare nuts meal roast them slightly on the skillet and then grind them in the food processor. 

And they are ready to eat. Amazing with morning coffee. Believe me ;)

1 komentarz:

  1. Patrząc na zdjęcia nie da się opanować ślinotoku! :D

    OdpowiedzUsuń