Jednak żeby całe życie odmawiać sobie ciasteczka do kawy trzeba mieć nerwy ze stali. Zabawa tylko dla odważnych, która mnie raczej nie interesuje.
Dlatego oczywiście pogrzebałam trochę wśród moich przepisów i koniec końców upiekłam takie oto cuda, które ani cukru ani mąki nie potrzebują, a już po pierwszym gryzie wasze podniebienie będzie wołało o jeszcze. Znakomite źródło energii bogate w składniki odżywcze. Słodyczy dodają im daktyle oraz banan a masło orzechowe idealnie dopełnia smaku. Miód w gębie, choć miodu wcale tam nie ma.
Przechodząc do rzeczy...
Wegańskie
ciasteczka z masłem orzechowym:
Składniki:
szklanka
daktyli
dojrzały
banan
3/4
szklanki płatków owsianych górskich
3/4
szklanki mieszanki mielonych migdałów, orzechów laskowych i ziemnych
2
łyżki masła orzechowego (PRZEPIS
TUTAJ)
3
łyżki ziaren słonecznika
1
łyżka siemienia lnianego
rodzynki
pokrojona
gorzka czekolada
Instrukcje:
1. Daktyle miksujemy w blenderze.
2. Dodajemy banana i masło orzechowe. Miksujemy.
3. Dodajemy płatki i zmielone orzechy.
Miksujemy dalej.
4. Tak powstałą masę przekładamy do miski i mieszamy
ze słonecznikiem oraz siemieniem lnianym.
5. Nabieramy masę łyżką i lepimy ciastka, które
układamy na papierze do pieczenia. Do środka można włożyć rodzynki lub inne
bakalie.
6. Na wierzch układamy czekoladę.
7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Pieczemy przez 15 – 18 minut aż ładnie zbrązowieją.
8. Zostawić do wystygnięcia.
*Daktyle
przed zmiksowaniem dobrze namoczyć w wodzie na ok 30minut.
*Nie
układajcie rodzynek na wierzchu ponieważ się przypalą. Najlepiej zalepić je w
środku ciastka.
*Mieszankę
orzechów przygotowujemy w robocie kuchennym z bakali uprzednio podprażonych
lekko na patelni.
Vegan
Cookies with nuts, peanut butter and banana.
Ingredients:
1 cup dates
1 ripe banana
3/4 cup nut meal (raw almonds, hazelnuts,
peanuts)
3/4 cup rolled oats
2 Tbsp peanut butter (RECIPE)
3 Tbsp sunflower seed
1 Tbsp flax seed
raisins
dark chocolate
Instructions:
1. Puls dates in a
food processor.
2. Add banana and
peanut butter. Blend.
3. Add oats and nut
meal. Blend again.
4. Put dough into
a bowl. Add remaining seeds and stir.
5. Scoop out 1
Tbsp amounts of dough and form into cookies. Place them on the baking sheet. You can put raisins inside of each
cookie.
6. Place chocolate
on each cookie.
7. Bake for 15-18
minutes until gold brown. The temperature should be 180°C.
8. Let them cool
for a few minutes.
* It is good to put dates into the water 30
minute before blending.
* To prepare nuts meal roast them slightly on
the skillet and then grind them in the food processor.
And they are ready to eat. Amazing with
morning coffee. Believe me ;)
Patrząc na zdjęcia nie da się opanować ślinotoku! :D
OdpowiedzUsuń