Quinoa.
Komosa Ryżowa.
Matka wszystkich ziaren, jak mawiali Inkowie.
Dość niespotykana, trudno ją złapać nawet w sklepie ze zdrową żywnością. Cóż w niej takiego niezwykłego? Uprawiana w Ameryce Południowej już 5 tys. Uwielbiana przez wielu ze względu na bogactwo składników odżywczych. Pełnowartościowe białko (prawie 20%), błonnik, aminokwasy, żelazo (dwukrotnie więcej niż inne zboża) miedź, wapń, potas, magnez, cynk, mangan, fosfor oraz witaminy C, E, D i z grupy B. Dodatkowo przeciwutleniacze i kwasy omega-3. Ponadto quinoa ma niski indeks glikemiczny, a dzięki wszystkim wymienionym składnikom z powodzeniem zastąpi mięso.
Cena niestety nie zachęca, ale ostatnio udało mi się ją spotkać pod logiem firmy Sante i do tej pory to była najtańsza opcja.
Z czym ją jemy? Świetnie komponuje się ze wszystkimi potrawami, do których zwykliśmy używać innych ziaren. Zrobimy z niej również ciasto, czy "owsiankę".
Tym razem w zapiekance z czerwoną fasolą i papryką.
180 stopni, 30 minut
Składniki:
szklanka
ugotowanej quinoi
duża cebula
2-3 duże
ząbki czosnku
1 papryczka
chilli
1 duża
czerwona papryka
3/4 szklanki
bulionu warzywnego
puszka czerwonej fasoli
3/4 szklanki startego sera żółtego
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkie papryki
świeżo mielony pieprz
sól morska
zielona cebulka dymka
olej/oliwa do smażenia
1 Instrukcje:
1.Gotujemy Quinoę w proporcjach 1:1 1/2. Jedną szklankę
otrzymamy z ok. 1/2 szklanki nieugotowanych ziaren. Najpierw dobrze jest wypłukać
ją w zimnej wodzie. Później do 1/2 szklanki quinoi wlewamy ok. 3/4 szklanki świeżej
wody, dorzucamy szczyptę soli i łyżeczkę oliwy. Gotujemy pod przykryciem aż
cała woda wyparuje. Uważajcie, bo łatwo ją przypalić!
2.Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę
cebulę, posiekaną papryczkę chilli (nauczona doświadczeniem siekam ją w
rękawiczkach gumowych) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez około
4 minut ciągle mieszając.
3.Po tym czasie dorzucamy odsączoną fasolę i wlewamy bulion
warzywny. Rozgniatamy fasolę (ja zostawiam co poniektóre ziarna w całości)
łopatką lub widelcem. Gotujemy często mieszając do momentu aż prawie cały płyn
wyparuje i zostanie nam zwarta, gęsta masa. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.Na inną patelnię wrzucamy ugotowaną quinoę. Doprawiamy
pieprzem, kminkiem i ostrą oraz słodką papryką. Podsmażamy co chwilę mieszając
przez ok. 3 minuty. Przerzucamy do naczynia.
5.Na tej samej patelni przez ok 4 minuty podsmażamy pokrojoną
w kostkę czerwoną paprykę.
6.W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: pastę z fasoli,
quinoę, paprykę, starty ser. Można już teraz posypać zieloną cebulką lub jak
kto woli, dopiero na talerzu.
7.Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
8.Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy ostygnąć przez ok.
10 minut.
9.Teraz
możemy delektować się zdrowym i pożywnym posiłkiem
Można
polać ulubionym sosem lub jogurtem. Ja czasami używam ketchupu.
Dajcie znać czy wyszła. ;)
Dajcie znać czy wyszła. ;)
To wygląda tak smacznie... Tak... rozkosznie! Jak nalepsza pizza, a pomyśleć, że to takie zdrowe! :D Ach... tylko dorwę tą komosę!!!! :D
OdpowiedzUsuń