środa, 20 sierpnia 2014

Oatmeal with a banana-coffeecream



6 dni do wyjazdu.
Zaczynam już śnić o locie i podróży, powoli ruszam z pakowaniem. Załatwiam ostatnie sprawy i coraz bardziej uświadamiam sobie ile rzeczy jeszcze chciałabym zrobić za nim zniknę stąd na najbliższe pół roku. Ile przepisów umknęło mojej uwadze! Limit bagażowy uniemożliwia mi zabranie blendera. Poważnie rozważam zrezygnowanie z suszarki. Z drugiej strony słyszałam niepocieszające pogłoski ogromnych cenach produktów mlecznych w Korei. Jak żyć?

Póki co jednak sama przeganiam się z różnymi domowymi przepisami i tym razem wypróbowałam połączenie owsianki z kawowym kremem, a może raczej powinnam napisać – lodami, z banana. Pierwszy raz dodałam do ugotowanych płatków białko jajka. Do tej pory unikałam tego składnika uważając go za niepotrzebny dodatek. A teraz? Wciąż uważam je za niepotrzebny dodatek niemniej jednak owsianka jest bardziej zwarta i puszysta co w tym wypadku miało swoje plusy.
Wszystko udekorowane borówkami amerykańskimi ( <3), oczywiście z ogródka. 
Po raz pierwszy skorzystałam też z naszej ściany pomalowanej farbą tablicową. Moim zdaniem to super opcja, która pozwala dodać trochę  indywidualności do każdego pomieszczenia, cienia ludzkiej obecności. U nas jest to kuchnia i pewnie nie raz nie dwa posłuży do spisania jakiegoś przepisu. A poza tym miło jest ujrzeć na własnej ścianie jakąś pozytywną myśl w chłodny, poniedziałkowy poranek.


OWSIANKA Z BANANOWYM KREMEM KAWOWYM

Owsianka:
1/2 szklanki mleka
1/2szklanki wody
5 łyżeczka płatek owianych
2 tabletki stewii
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 białko jajka
* miód

Krem:
1 zamrożony banan
1 espresso
1 tabletka stewii

*plasterki banana
*borówki amerykańskie
*cukier trzcinowy

1. W garnku gotujemy mleko i wodę.
2. Dodajemy płatki, słonecznik, siemię lniane, stewię i gotujemy ok 5 minut co jakiś czas mieszając.
3. Dodajemy jajko i mieszamy, aż całkowicie zniknie w owsiance. Odstawiamy garnek z ognia.
4. Do blendera wrzucamy zamrożonego banana, kawę i stewię. Blendujemy aż uzyskamy gładki krem.
5. Do wysokiej szklanki wlewamy połowę owsianki, układamy plasterki banana, dodajemy resztą owsianki. Na wierzch kładziemy krem i opcjonalnie posypujemy borówkami oraz cukrem trzcinowym
* By przygotować mrożonego banana dzień wcześniej kroimy go na plasterki, układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika.
* Jeśli owsianka jest mało słodka można dodać miodu.

Smacznego!
Enjoy!
맛있게 드세요!

Przepis zaadoptowany z:

8 komentarzy:

  1. Matko jak to dobrze wygląda <3 robisz cudowne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko pięknie, ale to jajko jakoś do mnie nie przemawia, chociaż może się mylę... Hmm ;) A fotki jak zawsze przepiękne <3 :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to ciekawa opcja, owsianka nabiera trochę innej konsystencji. Można spróbować, ale na dłuższą metę też wolę bez :)

      Usuń
  3. Jeśli tak smakuje, jak wygląda, to wow! Nie pozostaje nic innego jak zapisać, zapamiętać i poźniej odtworzyć ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Szczególnie ten krem z banana :)

      Usuń