wtorek, 4 marca 2014

Wholemeal Pancakes


Naleśniki kojarzą mi się z dzieciństwem. Z czasami kiedy jeszcze ktoś przygotowywał za mnie śniadania. Takie przyrządzone w najbardziej podstawowy sposób i koniecznie z powidłami śliwkowymi domowego wyrobu. O innych nie było mowy. 
SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION.

Z wiekiem przyszło jednak coś jeszcze oprócz samodzielności, a mianowicie świadomość różnorodności dostępnych składników. Powidła śliwkowe wciąż są moim top one, ale tak samo lubię eksperymentować z różnymi składnikami, smakami i oczywiście kolorami.
Dzisiaj podstawowy przepis na pancakes z mąki razowej żytniej (tak, takiej do wypieku chleba), ale na pewno pojawi się jeszcze niejedna wariacja w tym temacie.  

Dlaczego mąka pełnoziarnista jest lepsze od białej?
W procesie powstawania białej mąki ziarna zbóż zostają początkowo oczyszczone tzn. usuwa się ich wierzchnią warstwę. Tym samym pozbywamy się ich najwartościowszej części, w której znajdują się prawie wszystkie składniki odżywcze. To co zostaje, tzw. bielmo, które składa się głównie z węglowodanów, zostaje zmielone. Tak powstała mąka to wspomniana mąka biała, zazwyczaj pszenna typu 400 lub 500. Ten tajemniczy „typ” oznacza, ilość tzw. popiołu w mące, czyli na dobrą sprawę oznacza ilość składników odżywczych. Dalej tak licząc wychodzi, że w 100kg mąki jest 500g popiołu. Dla porównania mąka razowa ma 2000g popiołu. 


Składniki:
Pancakes
1 szklanka mąki żytniej razowej (lub innej pełnoziarnistej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
1 szklanka mleka (użyjcie mleka sojowego lub migdałowego jeśli wolicie)
1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego
*łyżeczka cukru trzcinowego

Topping

1/2 banan
1/2 jogurtu naturalnego
łyżeczka miodu

Z takiej ilości składników otrzymamy około 12 małych placuszków  

Bez filozofii.

Przygotowanie:
1.Mieszamy wszystkie składniki, tak by powstała gładka masa.
2.Rozgrzewamy na patelni olej/sprej i na każdego placka nakłądamy 1 łyżkę stołową ciasta.
3.Smażymy z każdej strony aż ładnie zbrązowieją.
4.Składniki na mus blendujemy lub rozgniatamy widelcem.

*Jeśli chcecie by ciasto było trochę słodsze dodajcie łyżeczkę cukru trzcinowego. 
**Jeśli  nie uda wam się zjeść wszystkich są tak samo dobre po odgrzaniu następnego dnia w piekarniku lub mikrofalówce.

Ja tym razem zaserwowałam je z tym prostym „musem” bananowym oraz z miodem. Chyba nie muszę mówić jakie były smaczne.

***
Pancakes remind mi of my childhood. Times when someone else would prepare meals for me. Pancakes made in the most basic way and eaten with homemade plum jam. I couldn’t stand different topping.

However, with age I have become not only self-reliant but also more aware of the great variety of available products. Plum jam is still my Number One, but I also love to discover new tastes, mixes, equivalents and I’m so obsessed with making them healthier, healthier and healthier.
But today, there will be not much of experiment. Basic pancakes recipe from wholemeal rye flour (yes, the one you use while making bread).
For sure I will post something more unusual but later.

First of all… Why wholemeal flour is better than the refined white flour?

Refined white flour is made from whole wheat grains by peeling off entire husk and bran which contains almost all nutrients. Then remaining white grain is crashed and dried and then we get our white flour. Amount of nutrients in the flour is shown by its type. For example, common white flour, usually wheat, has type 400 or 500. It means that 100 kg of this flour contains 400g/500g nutrients.
In comparison, wholemeal rye flour it type 2000. 

Ingredients:

Pancakes
1 cup wholemeal rye flour (or different wholemeal)
2 tsp baking powder
pinch of salt
1 egg
1 cup milk (use almond or soy if you prefere)
1 tsp flax seed
*1 tsp cane sugar

Topping
1/2 banana
1/2 small plain yogurt
1 tsp honey
From this you’ll get about 12 small pancakes.

Make it simple.
Instructions:
1. Mix all ingredients in a large bowl until well combined and smooth.
2.Heat skillet and spray it with cooking spray or oil.
3.For every pancake scope 1 tbsp of batter on to the hot skillet.
4.Cook on each side until golden brown.
5.Ingredients for topping
blend or mash in a bowl using fork.

* If you like it to be more sweet add 1tsp of cane sugar to the batter.
** You can always reheat them the following day in the oven of microwave. They are still very tasty.

This time I served it with this simple banana topping and honey.
Delicious, believe me.

4 komentarze:

  1. Ślinotok. Cudowne zdjęcia! Czuję zapach u siebie w pokoju! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze kupić mąkę żytnią! :) Aż się głodna zrobiłam, chociaz kilka sekund temu byłam pełna po kolacji :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te placki robiłam akurat z mąki firmy Melvit, więc mogę ją polecić :)

      Usuń