W ostatnich dniach upał lał się z nieba, mury były rozgrzane słońcem a kurz ulic przylepiał się do czoła. Kiedy w tym nieboskim skwarze czekałam na kolejny spóźniony autobus marzyłam tylko o tym by wreszcie dotrzeć do domu i zaszyć się w chłodnym mieszkaniu na kanapie ze szklanką wody z lodem, cytryną i listkami mięty.
Dzisiejszy deszcz i ochłodzenie zmieniło jednak atmosferę diametralnie. Wielki kubek aromatycznej kawy z mleczną pianką i truskawkowy, pełnoziarnisty muffin?
Give this a go.
I chociaż sezon na truskawki już jakby przeminął (chyba żart!), wytrwali na pewno dopatrzą się ich na pojedynczych straganach. Przepis, który wam przedstawię można jednak równie dobrze wykorzystać robiąc muffinki z borówkami lub jagodami. Obiecuję, że wyjdą równie smaczne.
Pełnoziarnista mąka i płatki owsiane – moje ulubione składniki podczas przygotowywania zdrowszych odpowiedników ulubionych wypieków. Pomimo ogólnie panującego przekonania, że z takiej mąki ciasto nie wyjdzie, mogę przysiąc z ręką na sercu, że do tej pory mnie nie zawiodła.
A dla tych, którzy nie boją się takich grzechów przeciw diecie, trochę lukru. W małych ilościach na pewno nie zaszkodzi i choć na co dzień trzymam się z daleka od białego cukru tym razem wydał mi się on idealnym zakończeniem.
Idealne na śniadanie do szklanki ciepłego mleka i świeżych owoców.
Albo jako pożywna, przedpołudniowa przekąska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz