czwartek, 24 lipca 2014

STRAWBERRIES MUFFINS

W ostatnich dniach upał lał się z nieba, mury były rozgrzane słońcem a kurz ulic przylepiał się do czoła. Kiedy w tym nieboskim skwarze czekałam na kolejny spóźniony autobus marzyłam tylko o tym by wreszcie dotrzeć do domu i zaszyć się w chłodnym mieszkaniu na kanapie ze szklanką wody z lodem, cytryną i listkami mięty. 
Dzisiejszy deszcz i ochłodzenie zmieniło jednak atmosferę diametralnie. Wielki kubek aromatycznej kawy z mleczną pianką i truskawkowy, pełnoziarnisty muffin? 
Give this a go. 

I chociaż sezon na truskawki już jakby przeminął (chyba żart!), wytrwali na pewno dopatrzą się ich na pojedynczych straganach. Przepis, który wam przedstawię można jednak równie dobrze wykorzystać robiąc muffinki z borówkami lub jagodami. Obiecuję, że wyjdą równie smaczne. 

Pełnoziarnista mąka i płatki owsiane – moje ulubione składniki podczas przygotowywania zdrowszych odpowiedników ulubionych wypieków. Pomimo ogólnie panującego przekonania, że z takiej mąki ciasto nie wyjdzie, mogę przysiąc z ręką na sercu, że do tej pory mnie nie zawiodła. 
A dla tych, którzy nie boją się takich grzechów przeciw diecie, trochę lukru. W małych ilościach na pewno nie zaszkodzi i choć na co dzień trzymam się z daleka od białego cukru tym razem wydał mi się on idealnym zakończeniem. 
Idealne na śniadanie do szklanki ciepłego mleka i świeżych owoców. Albo jako pożywna, przedpołudniowa przekąska. 



Cook time: 15-17 min 
Temperature: 200 °C
Serves: 6 muffins

Ingredients: 
MUFFINS
1 cup cut strawberries 
1/2 cup old fashioned oats 
1/2 cup all-purpose flour 
1 tsp baking powder 
1/2 tsp baking soda 
pinch of salt 
1 egg 
2 tbsp honey/maple syrup 
1/4 cup + 1 tbsp cane sugar 
1/2 tbsp vegetable oil 
1/2 tsp vanilla extract 
1/2 cup 2% milk 

FROSTING
1/4 cup powdered sugar 
juice of 1 lemon 

Instrukcje: 
1. In a large bowl, combine flour, oats, baking powder, baking soda and salt. 
2. In another bowl, whisk together milk, sugar, honey/maple syrup, vegetable oil, egg and vanilla. 
3. Combine all ingredients. 
4. Add strawberries and stir gently using a rubber spatula. 
5. Divide the batter evenly into the muffin tray (I used 6 cup muffin tray) and place into oven preheated to 200 °C. 
6. Bake for 15-17 minutes. 
7. Remove from oven and let cool in the pan. 
8. In a glass combine lemon zest and powdered sugar . Whisk until smooth. 
9. Cover muffins with the prepared frosting and allow it to set before serving. 

Nutrition information: 
Calories: 180 Carbs: 38g Fat 3.5g Protein: 3g Sodium: 208mg Sugar: 26g 
*My own calcullations. Used http://www.myfitnesspal.com



 
Czas pieczenia: 15-17 min 
Temperatura: 200 °C
Ilość: 6 babeczek

Składniki:
MUFFINY
1 szklanka pokrojonych truskawek
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki miodu/syropu klonowego
1/4 szklanki+ 1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2-3 krople aromatu waniliowego
1//2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 szklanki mleka 2%

*POLEWA
1/4 szklanki cukru pudru
Sok z 1 cytryny

Instrukcje:
1. W misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, sól, sodę, proszek.
2. W drugim naczyniu wymieszać ze sobą jajko, miód/syrop klonowy, cukier, ekstrakt waniliowy, olej, mleko.
3. Połączyć wszystkie składniki. Do powstałej masy dodać truskawki i delikatnie wymieszać używając plastikowej łopatki.
4. Rozłożyć równo do foremek (ja użyłam blachy na 6 sporych muffinek) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
5. Piec 15-17 minut.
6. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
7. W szklance rozmieszać cukier puder z sokiem cytrynowym.
8. Posmarować wierzch babeczek lukrem i poczekać aż stwardnieje. 

Wartości odżywcze:  

Calories: 180  Carbs: 38g  Fat 3.5g  Protein: 3g  Sodium: 208mg  Sugar: 26g 
*Moje przybliżone obliczenia wykonane przy użyciu http://www.myfitnesspal.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz